Coordinadora estatal de apoyo a la Querella Argentina contra crímenes del franquismo

Declaració d’ESC en defensa del procés contra els crims del franquisme

Esquerra Socialista de Catalunya – PSC

El juliol de 1936 la revolta militar encapçalada pel dictador Franco va enderrocar el Govern legítim de la República i va instaurar un règim totalitari basat  en la persecució i l’aniquilació física del defensors de la llibertat, de la justícia social i del drets de les persones.

Aquest règim dictatorial va ser mantingut per l’exèrcit, l’oligarquia i una part de la jerarquia de l’Església catòlica durant els següents quaranta anys mitjançant la més feroç repressió de qualsevol oposició a la seva dictadura, utilitzant mitjans qualificables de genocidi contra el seu propi poble. Després de la mort d’en Franco, davant l’embranzida de la lluita popular i la pressió internacional, es va produir un canvi de règim que no va assegurar la condemna del franquisme.

Trenta cinc anys després, una jutgessa argentina porta endavant una causa contra el franquisme i el seus protagonistes vius, per delictes de genocidi i crims de lesa humanitat, delictes que ni prescriuen ni poden ser amnistiats per cap tipus de “llei de punt final”. Fins i tot sent tramitada des d’instàncies internacionals, aquesta querella comença a esquerdar el mur d’impunitat del franquisme, contra el qual tantes persones i organitzacions socials venim combatent. Resulta, per tant, un fet d’importància transcendental en la lluita per la Justícia, la Veritat i la Reparació dels danys causats a les centenars de milers de víctimes del franquisme.

Per tot això exposat, Esquerra socialista de Catalunya adopta aprovar i manifestar la següent declaració:

Primer. Esquerra socialista de Catalunya condemna la revolta militar feixista dirigida pel General Francisco Franco Bahamonde el juliol de 1936, contra el règim republicà legítimament constituït l’any 1931. Igualment condemnen el règim dictatorial posterior que durant quaranta anys va reprimir a sang i foc tot vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones.

Segon. En aquesta línia de compromís. Esquerra Socialista de Catalunya manifesta el seu suport a la Querella 4591-10, del Jutjat Federal Penal i Correccional Número 1 de Buenos Aires, República Argentina, que porta endavant la magistrada María Servini de Cubría per delictes de genocidi i lesa humanitat contra els responsables de la conculcació dels drets humans durant el Franquisme.

Te puede interesar:

  • No hay temas relacionados

Se ha cerrado los comentarios

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes